Duurzaam in beeld

De wereld met Alpina Group een klein stukje beter maken

 

ESG beschrijft onze inzet in duurzaamheid. ESG staat voor: Environment, Social en Governance. Vrij vertaald: milieu, maatschappij en goed bestuur. Op elk van die drie terreinen zijn (wettelijke) regels waarover we moeten rapporteren. Dat wordt ook van ons verwacht. Maar we kunnen ook eigen doelen stellen. De ESG-strategie van Alpina Group verankert steeds meer in onze bedrijfsvoering en ons beleid. Een kennismaking met ESG door projectleider Bas van Twillert.

Lees hier hoe manager facilitair & inkoop Eddy Hogt met duurzaamheid omgaat

Bas van Twillert.

“Als je je als organisatie in de huidige tijd niet bezighoudt met duurzaamheid sla je de plank mis. Een goed duurzaamheidsbeleid levert meer waarde op voor mensen, het milieu en het bedrijf”, vertelt Bas. “Duurzaamheid had vroeger een beetje een geitenwollensokken imago. Die tijd ligt ver achter ons. Wij willen er ook zijn voor de toekomstige generatie. Daarom moeten we nu wat doen.”

 

Toetsen

“De eerste vereiste is dat wij als Alpina Group voldoen aan de wetgeving rondom duurzaamheid. Daarnaast houden we ons bezig met de initiatieven binnen onze organisatie op dit gebied. Ten derde is het wenselijk duurzaamheid te verweven in onze producten en diensten. We gebruiken de vastgestelde ESG-pijlers om onze duurzaamheid te toetsen”, vertelt Bas. “Dat doen we vanuit een stuurgroep met daaronder een aantal werkgroepen.”

 

Transparant over duurzaamheid

“Het is erg belangrijk om te vertellen wat wij doen en gaan doen op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Bas. “Hoe draagt Alpina Group bij aan een duurzame wereld? Dit is interessant voor onze -toekomstige- medewerkers, klanten én investeerders. We bepalen onze duurzaamheidsthema’s aan de hand van een uitgebreide analyse en overleg met onze stakeholders. Wat is voor ons van toepassing? Wat is de impact van onze organisatie op het milieu? Onze ecologische voetafdruk moet transparant zijn. We formuleren doelstellingen en actieplannen om aan deze duurzaamheidsthema’s te voldoen.”


Het raakt iedereen

“We rapporteren momenteel in ons jaarverslag over financiële thema’s. Het is vanaf 2025 ook voor ons verplicht om over de niet-financiële thema’s, de ESG thema’s, te rapporteren. Op deze wijze kunnen verzekeraars, klanten en andere stakeholders ons vergelijken met soortgelijke organisaties”, aldus Bas. “De verantwoordelijkheid voor onze vastgestelde duurzaamheidsdoelen en -thema’s moet door de hele organisatie doorwerken. Het raakt iedereen. Als we ons allemaal bewust zijn van de vastgestelde doelen draagt iedereen een steentje bij op het gebied van ons duurzaamheidsbeleid.”

 

Duurzaam denken is een mindset

“De huidige generatie is zich bewust van duurzaamheid. Iedereen maakt zijn of haar eigen keuzes, in werk en privé. Bijna iedereen scheidt afval, velen hebben zonnepanelen of rijden in een elektrische auto. Zelf ben ik dagelijks bewust bezig met het onderwerp. Dit is inherent aan mijn rol binnen de organisatie, maar het is ook een gewoonte geworden. Ik rijd al meer dan 10 jaar in een elektrische auto, ik heb inmiddels zonnepanelen en ik probeer in het dagelijks leven bewuste keuzes te maken. Het is een mindset om duurzaam te denken, iedereen kan op zijn eigen manier een bijdrage leveren.”

 

Enthousiast

“We doen al veel aan duurzaamheid bij Alpina Group en je zult er steeds meer over lezen en horen of mee te maken krijgen. Ik streef ernaar dat iedereen binnen onze organisatie op de hoogte is van de duurzaamheidsthema’s binnen Alpina Group. Het is geweldig als iedereen ziet hoeveel aandacht wij hieraan besteden. Het leukste is dat steeds meer mensen enthousiast worden en dat doet me goed!” 

 

Voor vragen en suggesties: duurzaam@alpinagroup.com

Duurzaam zijn doen we samen

Eigenlijk is het best simpel, vindt Eddy Hogt, manager facilitair en inkoop, als het om duurzaamheid gaat: duurzaam worden doen we samen en wij ondersteunen daarbij. En het gedrag dat daarbij hoort? Doe zoals je thuis ook doet, want ook daar scheiden we afval, doen we de lampen uit als we weggaan en zetten we onze apparatuur op stand-by of uit als we die niet gebruiken.   


Eddy Hogt

De afdeling facilitair en inkoop van Alpina Group is bij uitstek een afdeling die ook veel met duurzaamheid bezig is. Dit team zorgt voor uniforme dienstverlening op alle locaties voor alle medewerkers; dat op iedere locatie dezelfde producten en diensten zijn; iedere koffieautomaat dezelfde koffie geeft en de panden, vooral de bezoeklocaties, een vergelijkbare inrichting heeft. Bij alles denken Eddy en zijn 9 medewerkers na over het duurzame aspect: wordt de koffie duurzaam geproduceerd? Kan voor de inrichting gebruik worden gemaakt van refurbished materialen? Is meubilair elders her te gebruiken? Is er ruimte voor meer groen? Eddy: “We trekken het ook door naar de keuze voor leveranciers. We doen graag zaken met leveranciers die duurzaam werken of duurzame producten gebruiken. En als het kan werken we ook met lokale leveranciers voor bijvoorbeeld klein onderhoud aan het pand, dat scheelt weer veel reisbewegingen.”

 

Miljoenen brieven

Veel panden van Alpina Group zijn de afgelopen jaren onder handen genomen. Niet alleen door rebranding of herinrichting. “Elk pand moest 1 januari 2023 energielabel C hebben, 52 kantoren voldoen hier al aan, 28 kantoren hebben zelfs energielabel A of meer. We plaatsen in samenwerking met de verhuurder van het pand zonnepanelen, plaatsen ledverlichting en letten op stroomverbruik. Via slimme meters die gekoppeld zijn aan een informatiesysteem kunnen we die data analyseren en hier weer actieplannen op maken. Zo kijken we samen met ict hoe we ervoor kunnen zorgen dat schermen minder vaak aan blijven staan buiten werktijd.”
Digitalisering is een andere duurzame oplossing. “We gaan toe naar minder papier en minder printers. Op de centrale printer- en couverteerstraat in Middelharnis bijvoorbeeld worden nu nog bijna 8 miljoen -om precies te zijn 7.788.728- brieven en groene kaarten geprint. Dat zal echt minder worden, zeker als ook de online mijn-Alpinaomgeving wordt geïntroduceerd voor onze klanten.” 

 

Afvalbakjes verdwijnen

Duurzaam worden is goed voor mens en milieu, maar het is ook ‘gewoon’ een verplichting. “We zijn wettelijk verplicht te rapporteren over bijvoorbeeld ons afval: hoeveel afval en welk soort: vertrouwelijk papier, gewoon papier/karton, restafval, plastic en chemisch afval zoals toners. We werken als Alpina Group toe naar 1 landelijke afvalverwerker en op elke grotere kantoorlocatie komen nieuwe inzamelpunten op centrale plekken in het pand. Alle afvalbakjes met plastic zakjes erin onder de bureaus gaan dus verdwijnen. Is meteen weer een goede reden voor een loopje op zijn tijd en dat is weer goed voor de vitaliteit, ook een onderdeel van duurzaamheid.” 

 

Elektrisch wagenpark

Ook verplicht: de rapportage over onze reisbewegingen. Eddy: “En we gaan ons wagenpark elektrisch maken. Op dit moment zijn er 265 elektrische leaseauto’s en nog 26 eigendomsauto’s en je krijgt meer leasebudget als je elektrisch gaat rijden. Diesels zijn niet meer toegestaan als leaseauto. Maar je kunt natuurlijk ook op de fiets gaan of carpoolen met een collega.”   

 

Onderdeel van ons dna

“Duurzaam ben je niet van de een op de andere dag. We pakken alles gefaseerd en op natuurlijke momenten aan. Op veel punten zijn we al op de goede weg. We willen vooral dat je je ervan bewust bent, dat het onderdeel van ons dna wordt. Het helpt al enorm als je je als medewerker gedraagt zoals je thuis ook doet; als het gaat om opruimen, schoonhouden, printen, inkopen van materialen." 

 

Voor tips en ondersteuning: facility_procurement@alpinagroup.com

Naar boven 

ESG

 
5/14
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...