De geschiedenis van het smaakmakende familiebedrijf Chan’s bv begint zo’n vijftig jaar geleden in Suriname. Daar maakten de heer en mevrouw Raghoober naar eigen recept een hoogwaardige kerriepoeder, omdat dat in hun land nog niet bestond. Familie en kennissen waren direct enthousiast. Via- via groeide de belangstelling voor dit zelfgemaakte mengsel van zeven kruiden. En dat herhaalde zich na hun immigratie naar Nederland in 1975. Tot op de dag van vandaag is Chan’s massala een van de meest gewilde producten uit het assortiment van Chan’s. “We malen, mengen en verpakken alles zelf, want de wereld komt hier letterlijk samen.”
De toonaangevende producent en leverancier van onder andere rijst, bonen, sauzen, marinades, essences, kleurstofpoeders en dranken werd in Nederland opgericht in 1981. Vandaag de dag levert het bedrijf met een team van 15 mensen zo’n tweeënhalfduizend producten aan gerenommeerde supermarktketens als Jumbo en Albert Heijn en aan toko’s, groothandels en cateraars in Europa en Suriname. Dit jaar vierde het bedrijf zijn veertig jarig jubileum.
Multiculturele keuken
“De waardering voor internationale smaken was in Nederland altijd al groot. Iets waar Chan’s graag op inspeelt. De laatste jaren groeit de belangstelling voor Surinaamse gerechten. Het is dan ook de mooiste multiculturele keuken die er bestaat. Dat is door de geschiedenis zo gegroeid. We eten bijvoorbeeld veel Afrikaanse, Chinese, Javaanse en Indiase/Hindoestaanse gerechten. Maak je een Surinaamse rijsttafel, dan staat de tafel vol met smaken uit alle windstreken.” Een andere trend die Winooht signaleert is de groeiende interesse in Arabische smaken, en de vraag naar volkoren producten.
Zelf koken doet Winooht graag. “Alle recepten voor onze producten ontwikkel ik zelf. Die proeven en keuren we vervolgens met onze mensen voordat we het op de markt brengen. Want wat we niet zelf waarderen, zullen we ook nooit verkopen. Dat is een belangrijke kernwaarde voor Chan’s.“
Leiding
Sinds de oprichting in 1981 is het bedrijf gestaag gegroeid. Aanvankelijk werd het bedrijf jarenlang gerund door vader Chan. Om gezondheidsredenen moest hij echter in 1986 een stapje terug doen en droeg de zaak over aan twee van zijn zonen: Kishen en Winooht. Vanaf dit jaar zijn alle aandelen in handen van Winooht als directeur-eigenaar. “Mijn zoon Andy is als derde generatie beoogd opvolger. Begin volgend jaar rondt hij zijn studie af en gaat dan een jaar in Dubai, Amerika of Singapore verdere vakkennis opdoen. Daarna is hij er helemaal klaar voor om in de zaak te komen.”
‘Niet hard werken, maar slim werken’ luidt het motto van de huidig directeur Winooht, die in 2006 werd uitgeroepen tot Alphense ondernemer van het jaar. “Een hele eer die bovendien veel positieve publiciteit opleverde.” Over zijn stijl van leidinggeven zegt hij verder: “Ik wil graag herinnerd worden als een goed mens. Ik ben een echt mensen-mens en geef anderen graag kansen. Van mijn mensen verwacht ik inzet, goede omgangsvormen en een respectvolle, klantvriendelijke houding. Mijn ouders stonden altijd voor mij klaar. Ik heb dan ook hele positieve herinneringen aan hen.” Natuurlijk kende de geschiedenis ook dieptepunten voor Chan’s, zoals de brand die in 2003 het totale bedrijfspand in Alphen aan den Rijn in de as legde.
BRAND
Vlak na een grote opknapbeurt van het Alphense bedrijfspand in 2003, voltrok zich een ramp. Het volledige pand werd door een vlammenzee verwoest, veroorzaakt door twee jongens van 16 jaar die de brand hadden aangestoken.
“Via de gemeente konden we een leegstaand pand vlakbij huren. Binnen twee weken waren we weer operationeel. Gelukkig maar, want we leverden toen nog niet zo lang aan Jumbo en Albert Heijn. Bovendien was het november en stond de drukke decembermaand voor de deur. Door alle zeilen bij te zetten, konden we de schade zo veel mogelijk beperken en onze handel blijven leveren. Het tijdelijke pand was echter minder groot, waardoor we genoodzaakt waren kritisch naar het assortiment te kijken. Achteraf bleek dat een goede zet.”
“De Leeuw Verzekeringen, nu Heilbron Leiden, heeft ons in de periode van de brand fantastisch bijgestaan. Vooraf waren alle risico’s netjes in kaart gebracht en zodoende waren we goed verzekerd. Er was dan ook geen enkele discussie mogelijk met verzekeraars over de aansprakelijkheid of geleden schade.”
Nieuwbouw
Hoe vervelend de brand ook was, Winooht is iemand die graag vooruit kijkt en denkt in kansen en mogelijkheden. “Wat nu gebeurt, is morgen geschiedenis. Dat geldt ook voor de diverse panden waarin we voorheen waren gehuisvest. Steeds heb ik zelf meegedacht over de verbouwingen. Dus toen wij gingen nieuwbouwen, wist ik al tevoren hoe het moest worden.” Bij de zoektocht naar een geschikte locatie, speelde voor Winooht zijn gevoel een grote rol. “Ik wil mij ergens senang voelen. Op deze plek – toen nog weiland – met vrij uitzicht, veel groen en bomen voelde het direct goed. Bovendien is de ligging ten opzichte van de N11 en andere uitvalswegen gunstig.”
Het huidige pand aan de Distributieweg is zo efficiënt mogelijk ingedeeld wat betreft de routing en de machines. De productie en de mengafdeling zijn meer gestroomlijnd met onder meer een volledig geautomatiseerde inpakafdeling. En vooral de magazijnen zijn slimmer ingericht. Het hele proces van nieuwbouw duurde drie jaar, waarvan de helft van de tijd nodig was om alle vergunningen, ontwerpen en goedkeuringen rond te krijgen. Sinds 2006 is Chan’s gevestigd op de huidige locatie waar productie, distributie en kantoorruimte samen zijn gevoegd op een oppervlakte van 4500 m2.
Eén aanspreekpunt
Wat Winooht vooral waardeert aan zijn adviseur bij Heilbron, is dat hij voor alles één aanspreekpunt heeft. “Is er iets dan bel ik Steven van der Wateren via zijn mobiel. In het geval van de brand gebeurde dat zelfs op zondag. Steven kwam direct naar mij toe om een en ander door te spreken. Zodat we direct de volgende dag om tafel konden met vier grote verzekeraars. Het grote contra-expertisebureau Troostwijk heeft verder alles voor ons afgehandeld.”
Regelmatig is er contact tussen Winooht en zijn adviseur bij Heilbron. Bijvoorbeeld om te sparren over de verzekering van de voorraden, aangezien grondstoffen duurder worden en de voorraden in waarde stijgen. “Ieder jaar is er een controlemoment om te checken of alles voldoende is verzekerd. Dat is heel waardevol. Is er tussendoor iets, dan bellen of appen we. Die korte lijnen zijn enorm prettig.”